0 Kč

PRÁVĚ SE NACHÁZÍTE: Ořešák královský

OŘEŠÁK KRÁLOVSKÝ (latinsky: Juglans regia)

Mohutný strom, jehož listy i kůra voní typickou ořechovou vůní. Na jaře kvete jehnědami, přes léto se mění v zelené plody, uvnitř kterých v září dozrávají lahodné a hojně užívané vlašské ořechy.

Zajímavost

Ořešák pochází z Persie. O jeho rozšíření po celé Evropě se zasloužil Karel Veliký. Římané ořešák zasvětili bohu Jupiterovi. Ořechy považovali za božské jídlo a symbol plodnosti. Výživovou hodnotou předčí i maso. Plod ořechu má podobu lidského mozku.

Úprava

  • Mladé listy čerstvé, sušené: čaj, nálev, obklad, macerát v oleji.
  • Čerstvé oplodí, nezralé plody: jako přírodní barvivo na vlasy.
  • Plody: jako výživná plodina, macerát ve vínu či lihu.

POUŽITÍ

Čaj či nálev silně čistí krev, tím pomáhá při kožních onemocněních. Zlepšuje trávení, čistí od hlenů v žaludku a střevech, posiluje organismus.

Zevně: teplé obklady z čerstvých listů pomáhají při léčbě hnisavých ran, otoků, vředů. Příznivé účinky na vlasovou pokožku, ale kvůli svému zabarvení spíše pro tmavovlasé typy.

Upozornění:

Při vnitřním užívání listů velmi opatrně - snižuje krevní tlak.


Zdroje informací:
  • Léčivé rostliny: Jarmila Neugebauerová a Věra Žďárská
  • 500 nejlepších receptů lidové medicíny: Dionýz Dugas
  • Zdraví z boží lékárny: Maria Treben
  • Léčivá kosmetika z přírody: Myriam Veit
  • Léčivé rostliny II: Štěpán Neubauer, Karel Klimeš a Ludmila Černá
Produkty obsahující: Ořešák královský

Copyright © 2018 Bylinky u Pavlínky | Webdesign: Jiří Hejda | admin

Spřátelené weby:
E-shop Minibutiček | E-shop Dnes na ryby | Rizikové kácení stromů | Activenet | GTK Tupesy | Advertising-media | Kabát revival | Vinařství Tománek | Chovná stanice kokršpanělů Pipikel |